Markant  nieuws uit het archief van Vrouwen voor Vrouwen

Een aantal bijzondere  momenten uit de inmiddels 20 jarige geschiedenis van VvV willen we u niet onthouden!

2022

Sponsoring de Fundatie Charitas


De Fundatie Charitas is een instelling van de Rooms-Katholieke Kerk en komt voort uit de Congregatie Zusters Franciscanessen van Charitas. De Fundatie geeft het levenswerk van de zusters door met financiële ondersteuning van initiatieven die het gedachtengoed van de Congregatie onderschrijven. We zijn heel dankbaar voor de steun van de Fundatie Charitas aan Vrouwen voor Vrouwen de komende jaren!

Evaluatieonderzoek in Gorkha


In juni 2022 is Kapil Dahal, medisch antropoloog vanTribhuvan University in Kathmandu, met zijn team een aantal weken in Siranchowk Gaun Palika inGorkha geweest om dmv vele gesprekken met inwoners, lokaal bestuur en zorgverleners in de GP een goed beeld te krijgen wat het eerder gehoudenxgynocamp VvV/WfWF voor impact heeft gehad. Wat ging er goed en wat kan beter? In het verslag vinden we hiervoor een aantal aanknopingspunten.

2021

Glocal Teen Hero


Mandira Shresta, een van door ons opgeleide nurses, heeft een prestigieuze prijs gewonnen voor haar rol als health activist. Ze is een van de meisjes die dankzij het scholarship van WfWFeen registered nurse heeft kunnen worden. Regelmatig neemt ze deel aan onze veldkampen in Nepal. Lees hier haar bericht aan Vrouwen voor Vrouwen.

Nepalees veldkamp najaarskamp 2021


Tot onze blijdschap heeft afgelopen november een veldkamp van Vrouwen voor Vrouwen plaats kunnen vinden in Nepal! Het Nepalese behandelend team bestond uit meerdere ervaren verpleegkundigen en counselors in samenwerking met twee jonge gynaecologen, dr Mandakini en dr Suzity, uit Paropakar Maternity and Women’s Hospital. Ook onze voorzitter en voormalig gynaecoloog Loes Harmsen sloot zich aan bij het kamp. Van 15 t/m 22 november 2021 bezochten zij meerdere gebieden in Ghorka. Er werd lichamelijk onderzoek verricht naar POP (Pelvic Organ Prolaps), pessaria aangemeten, operatie indicaties gesteld en het voornaamste: heel veel onderwijs gegeven.


Ook nemen we afscheid van Sumitra. Zij is afgelopen vijf jaar de vaste counselor geweest tijdens de kampen van Vrouwen voor Vrouwen. We wensen haar veel succes met de master waar zij in 2022 aan gaat beginnen!

Fundraising door Hetty Huisman


Hetty Huisman is oud-verpleegkundige en kunstenaar. Zij reisde vijf keer af naar Nepal met de stichting VVV om haar medische kennis en kunde in te zetten voor de Nepalese vrouwen in de rurale gebieden. Nu zet zij haar creativiteit in om deze vrouwen te helpen. Onlangs heeft zij een nieuw handje ‘namasté’ toegevoegd aan haar collectie bronzen handjes die gebarentaal uitbeelden. Bij verkoop van dit handje gaat de helft daarvan, namelijk € 80,-, naar de stichting. De ‘namasté’ -ik buig voor jou- wordt gebruikt als begroeting en teken van respect in Nepal.

2020

Leven en werken in Nepal tijdens de COVID-19 pandemie

25-08-2020


Het onzekere grijze gebied na de eerste golf van COVID-19 geeft ruimte voor reflectie in Nederland. Hoe gaat het verder met de 1,5-meter-samenleving, het kunnen reizen naar andere landen, werkloosheid, de druk op de zorg in Nederland. Daar waar de Nederlandse regering reserves kan aanbreken en extra beschermende materialen en beademingsmachines kan aanschaffen, is dit in Nepal een stuk ingewikkelder. Onze gedachten gaan uit naar hen. We hebben nauw contact met onze Nepalese collega’s, onder andere met dokter Unnati Amatya, gynaecoloog in het Paropakar Maternity and Women’s Hospital. Zij werkte op een aantal veldkampen voor Vrouwen voor Vrouwen afgelopen jaren. Wij vroegen haar naar haar verhaal. Klik hier voor een blik op het leven van een Nepalese arts in tijden van Corona.

WfWF en COVID-19 zorg

We hebben besloten om in het zwaar getroffen Gorkha en Tanahu alle health posts en birthing centres te voorzien van materialen ten behoeve van hygiene en ter persoonlijke bescherming van zorgverleners. In meerdere plaatsen zijn al door Bhesh Khadka (SoDeSi Nepal) pakketten afgeleverd. Ondanks de reisbeperkingen wordt dit voortvarend voortgezet. Hiermee is vooralsnog een bedrag van 10.000 euro gemoeid - zo nodig wordt het verder uitgebreid.

2019

bericht uit Scheer Memorial 


Vanaf 17 november 2019 is het team van gynaecologen in Scheer Memorial en Man Mohan Teaching Hospital aan de slag met het ondersteunen van Nepalese gynaecologen bij prolaps-operaties. Er zijn inmiddels 50 vrouwen geopereerd en de meesten van hen zijn alweer thuis of onderweg naar huis. Deze week worden nog ca 10 operaties uitgevoerd. Na vertrek van ons team zullen de Nepalese gynaecologen de vrouwen die nog niet aan de beurt gekomen zijn maar wel geselecteerd voor een operatie, alsnog zelf opereren.


Interview met de voorzitter van Vrouwen voor Vrouwen in Nepal


De lokale overheid in Gorkha en Tanahu heeft ons team zeer gefaciliteerd in alle plaatsen waar we in het voorjaar van 2019 zijn geweest. Op alle fronten was er betrokkenheid merkbaar. Zo is het werk van VrouwenvoorVrouwen uitgebreid besproken in de krant van Aanbukhareini: ivm de drukke werkweek van een ieder kon het interview alleen maar om 06:00 plaats vinden.....

Project Pelvic Organ Prolapse in Gorkha 2019-2021

De slogan van Wilde Ganzen: KLEIN PROJECT, GROOT VERSCHILis vanaf nu van toepassing op ons project Pelvic Organ Prolapse in Gorkha 2019-2021. Een 3 jaar durend project waarbij we in alle municipalities in Gorkha meerdere malen een free gynocamp zullen houden. Daarbij staat het trainen van health workers, van de Female Community Health Volunteers en ook de verantwoordelijke staf van de lokale overheden voorop. Op 1 oktober hebben we samen met onze Nepalese partner SoDeSi het contract getekend met Wilde Ganzen. Dat betekent dat vanaf nu elke gift aan Vrouwen voor Vrouwen door Wilde Ganzen wordt aangevuld met 50%. 


Mooi sponsorbedrag Rosemarie Smits


Rosemarie Smits en haar vriendinnen Riny, Giny en Diny hebben in 2018 en 2019 weer van allerlei artikelen die op zolder onder het stof of ongebruikt in de kast liggen leuke kadootjes en speciale kerstartikelen gemaakt. In de zomer worden jams, potjes zoetzuur, chutneys etc gemaakt. Ook maken ze prachtige kaarten, beschilderde zeepjes, kaarsen, onderzetters etc etc. Alles wordt gebruikt voor de verkoop op markten, braderieën en via Marktplaats. Vooral de Kerstmarkt van Rosemarie is bekend in de regio! Zo steunt Rosemarie met haar vriendinnen VvV ieder jaar weer voor ruim € 3500 .

2018

Voorjaarskamp 2018 en nieuw project Maternal and Child Health

Op 3 april zijn 2 bestuursleden naar Nepal afgereisd. Een van de eerste activiteiten is het bezoeken van Keshav Pandey, managing director van Mountainleaders. Keshav is een van de weinige overlevenden van de vliegtuigcrash op Tribhuvan airport op 12 maart jl. Keshav heeft al vanaf de eerste bezoeken van WfWF aan Nepal op allerlei gebied ons werk gefaciliteerd. Zelfs nu vanuit zijn ziekenhuisbed houdt hij zich actief bezig met WfWF activiteiten. Zijn herstel verloopt goed, maar hij zal nog enige tijd in het ziekenhuis verblijven ivm revalidatie.

In Scheer Memorial vindt overleg plaats met 3 andere organisaties (Centaura/US, Open Heart/Austr, Adra Nepal) over de mogelijkheden tot verdere integratie van alle activiteiten rondom de POPzorg in Scheer en de districten rondom Scheer. Een veelbelovende start is gemaakt!

Ook met onze andere partners vindt overleg plaats en worden afspraken gemaakt voor het najaar.

Op 8 april is het veldteam gestart met haar werkzaamheden in Lalitpur. Op slechts enkele uren rijden van Kathmandu is de vraag naar POPzorg duidelijk aanwezig. Ondanks flinke regenbuien verloopt het werk voorspoedig. 

15 jaar Stichting Vrouwen voor Vrouwen

29 sept. 2018


Een warme zaal in het prachtige Enspijk vol enthousiaste Vrouwen voor Vrouwen gangers, bestuursleden, sponsors en speciaal uit Nepal gekomen, Bishwa en zijn vrouw Sona.

Loes Harmsen opende de middag op enthousiaste wijze en hield een boeiende voordracht over de geschiedenis van de POP. Al 3853 jaar POP. Door de eeuwen heen werden er heel wat verschillende middeltjes gebruikt voor een prolaps zoals mengsels van olie, mest en honing ………Verder is er een hele ontwikkeling en variatie in de pessaria geweest.  Lizet Sleutelberg is als fotograaf in 2017 mee geweest naar een veldkamp in Rasuwa. Ze liet prachtige foto’s van mensen, het landschap en het leven in Nepal zien.

Na de pauze werd er een prachtige film gedraaid: Mercy’s Blessing over het leven van een meisje in Afrika. Een indrukwekkende documentairefilm. Daarna kwam Bishwa, de vertegenwoordiger van Vrouwen voor Vrouwen in Nepal aan het woord. Hij bracht ons getallen over fertility rate, maternal and child health care. En hij schetste ons de rol van Vrouwen voor Vrouwen in de nabije toekomst met aandacht voor de politieke ontwikkelingen in Nepal.

Er waren mensen van het eerste uur en mensen die binnenkort meegaan met een veldkamp, door met elkaar van gedachten te wisselen onder het genot van een hapje en een drankje, kijken we terug op een gezellige, leerzame en prima middag!

Yda de Boer, verpleegkundige en vrijwilliger VvV

Fietsen in Nepal voor Vrouwen voor Vrouwen!

Dat heeft Simonette Wiesman begin dit jaar gedaan. Samen met Mark Koelen van Cycling for Stars. In totaal fietsten ze 1500 km door de Himalaya: van Kathmandu naar Pokhara en via het zuiden van Nepal weer terug naar Kathmandu. Speciaal voor de ‘vergeten’ vouwen in de afgelegen berggebieden in Nepal. Onderweg bezochten Simonette en Mark een aantal plaatsen waar Vrouwen voor Vrouwen actief is geweest in de afgelopen jaren. Zoals het ziekenhuis in Pokhara en het bergdorp Chitre op 2.500 m hoogte in Parbat. Om met eigen ogen te zien hoeveel de medische hulp betekent voor vrouwen. En hoe onze hulp bijdraagt aan een beter leven.

Over de ervaringen en belevenissen op de fiets in Nepal schreef Simonette een fantastisch reisverhaal, https://www.polarsteps.com/SimoonWies/372922-fietsen-voor-vrouwen-in-nepal


Iedere gereden kilometer was het meer dan waard, dankzij de sponsoring door het thuisfront, vertelde Simonette. Helemaal mee eens, want wij ontvingen afgelopen week een cheque 1.500 euro voor Vrouwen voor Vrouwen!

De kerkelijke gemeente van Deil/Enspijk sponsort  € 6000


Sonja Mulders (doktersassistente) en Nettie Schaafsma (huisarts - beiden werkzaam in Huisartsenpraktijk Deil) kregen gisteren van Marianne Schotsman een enorm bedrag van 6000€ uitgereikt. Vorig jaar heeft Sonja een praatje gehouden in de gemeente Deil over Vrouwen voor Vrouwen. Ze is zelf meegeweest samen met Nettie met het najaarskamp 2014. De kerkelijke gemeente van Deil-Enspijk heeft daarna een inzameling gehouden en dit enorme bedrag gesponsord. Waarvoor onze grote dank.

2017

Vrijwilligersdag 2017


Zondag 8 januari 2017 vond de vrijwilligersdag van vrouwen voor vrouwen plaats. Het was een zeer geslaagde dag met veel herinneringen, enkele presentaties en inspirerend toneel door Anoek Nuyens.


De dag begon met het binnendruppelen van veel oude bekenden met een gezamenlijke passie, namelijk ons werk in Nepal. Onder genot van een kopje thee en een zoete koek werden oude herinneringen opgehaald aan diverse expedities naar Nepal. Ook werd er bij menigeen getoetst of de herinnering nog klopten met het huidige Nepal, wat zeker na de aardbeving veranderd is. Ondertussen werd er ook nieuwsgiering gekeken naar het toneel, waar Anoek Nuyens al bezig was haar decor op te bouwen.


Na de zaal te hebben verbouwd, werd het spits afgestoken door Loes. Zij hield een mooie presentatie over de kracht van Nepal, waarmee voornamelijk de vrouwelijke gezondheids-vrijwilligers werden bedoeld. Deze vrijwilligers zijn het hart van de samenleving en hebben er onder andere aan bijgedragen dat het sterftecijfer van moeders en kinderen rond de geboorte extreem is gedaald. Ook zijn zij degenen die de coninuiteit waarborgen voor de zorg voor verzakkingen bij vrouwen. Hierna volgde Molly met de presentatie van een mooie evaluatiestudie van onze werkzaamheden in het district Dhading. Deze studie toont ons dat de door ons opgeleide Nepalese gezondheidsmedewerkers beter op de hoogte zijn van risicofactoren, klachten en behandeling van verzakkingen (POP).
Hierna werd er een nieuw promotiefilmpje gelanceerd, gefilmd en ingesproken door Esther van jong vrouwen voor vrouwen. Kijkhiervoor het resultaat.


Het slotstuk werd ingevuld door Anoek Nuyens met haar toneelstuk Hulp. Zij liet ons deelgenoot maken van haar eigen gedrevenheid, gedachten en twijfels bij het overnemen van een stichting voor ontwikkelingshulp van haar oud-tante. Hierna volgde een mooie discussie over de motivatie, invulling, zin en onzin van ontwikkelingshulp. Hoe kunnen we helpen zonder afhankelijkheid te creeeren? En waar komt eigenlijk de motivatie vandaan om ontwikkelingshulp te verlenen?

Al met al was het een gezellige en inspirerende dag!

2016

CBF keurmerk

30-09-16


Fantastisch nieuws! Op 15 september 2016 heeft het Centraal Bureau Fondsenwerving (CBF) de stichting Vrouwen voor Vrouwen het predicaat "Erkende Organisatie" verleend. Deze erkenning is verkregen na een uitgebreide toetsing van de inhoud en werkwijze van vrouwen voor vrouwen. Hopelijk vertaalt deze erkenning zich in een succesvolle fondsenwerving in de (nabije) toekomst.


Vruchtbare beleidsafspraken in Nepal​

De afgelopen maand zijn bestuursleden Tineke en Dorien in Nepal geweest om weer plannen te maken voor de toekomst en de huidige status op te nemen van het Nepal na de aardbeving en na de grensblokkade. De impact van de aardbeving is nog steeds overal zichtbaar als een diep litteken in de samenleving. Er zijn nog veel ingestortte gebouwen zichtbaar en de gebouwen die nog wel overeind staan, staan veelal leeg vanwege het instortingsgevaar. Maar gelukkig blijkt ook de ongelooflijke veerkracht van de Nepali en hun wilskracht om dit prachtige land weer verder op te bouwen. Tineke en Dorien hebben onder andere veelvuldig contact gehad met onze Nepalese collega Bishwa. Verder zijn er constructieve gesprekken geweest met de organisaties Karuna en Rhest. Tevens zijn ook de nauwe contacten met de overheid aangehaald en we hebben al het vertrouwen in de toekomstige samenwerking.

In ieder geval staat er voor aankomende april weer een nieuw gynocamp op het programma, waarvoor ook een Nederlandse delegatie voor zal afreizen naar Nepal. Een jaar na de aardbeving kijken we hier ontzettend naar uit!

Loes Harmsen nieuwe voorzitter


Afgelopen bestuursvergadering is Loes Harmsen unaniem verkozen tot de nieuwevoorzitter van vrouwen voor vrouwen. Zij neemt de voorzittersrol over van Marijke van den Berg. Marijke is afgelopen december afgetreden alsvoorzitter aangezien zij gevraagd is voor een erefunctie binnen de kinder-hematologie, welke niet te combineren was met de voorzittersrol.

Loes is al vanaf 2005 betrokken bij vrouwen voor vrouwen als gynaecoloog. Zij heeft zich altijd in het bijzonder ingezet voor de zorg in de Nepalese ziekenhuizen, onderwijs en onderzoek. Loes heeft door haar jarenlange ervaring een zeer breed netwerk opgebouwd, zowel in Nepal als in Nederland. Verder is ze geroemd om haar altijd bevlogen en kordate optreden.


2015

Voorjaar 2015: aardbevingen in Nepal

 

Op 25 april 2015 werd Nepal getroffen door een verwoestende aardbeving. Vele mensen kwamen om, raakten gewond, verloren hun huis. Ook is de infrastructuur zwaar getroffen en zijn veel voorzieningen zoals gezondheidsposten niet meer bruikbaar. Nog steeds zijn er naschokken in de omgeving van Kathmandu en leven mensen nog in angst.

Stichting Vrouwen voor Vrouwen kon dankzij allerlei donaties, in samenwerking met andere hulporganisaties uit Nederland en Nepalese organisaties, direct noodhulp bieden in het zwaar getroffen district Dhading. Nadat de eerste noodhulp werd geboden, kon er worden nagedacht over hoe te helpen bij de wederopbouw. 

2014

Ereleden VvV


Op 14 November 2014 is in Nepal onze stichting gehuldigd doordat drie VvV 'ers tot erelid van de Nepalese Vereniging van Gynaecologen zijn benoemd. Tijdens de viering van de 25ste verjaardag van de NESOG, de Nepalese gynaecologen vereniging, werden Prof. Mark Vierhout, adviseur en Loes Harmsen en Molly Verdegaal, bestuursleden vanStichting Vrouwen voor Vrouwen benoemd tot ereleden voor het leven van de NESOG. De ereplakettes en versierselen werden uitgereikt door de Nepalese minister voor Gezondheid, Mr Shir Kragh RajAdhikari o​ndertoeziend oog van Prof DrPushpa Chaudhary, voorzitter van de NESOG.

De feestelijkebijeenkomst werd bijgewoond door zestien Nederlandse vrijwilligers en bestuursleden, onze Nepalese programmacoordinator Bishwa Nath Phoudyal, en onze partner van Rhest Dr Aruna Uprety en Uma Lohani. Een volle zaal Nepalese gynaecologen gekleed in prachtige sari's zette de feestelijkheden luister bij. De avond werd opgevrolijkt door Nepalese dansen waarde ereleden ook aan deel namen en afgesloten met een diner. Deze huldiging ervaren wij vooral als een erkenning en herkenning van het werk van de stichting in Nepal door Nepalese instanties. Wij zijn hier dan ook erg blij mee en hopen ons werk nog lang voort te kunnen zetten samen met Nepalese organisatiesals de NESOG.